Opća obavijest o uvođenju eura

U skladu s pozitivnom ocjenom Europske komisije, Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. i uredbu prema kojoj se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1,00 EUR = 7,53450 HRK.

Pravila preračunavanja

Na dan uvođenja eura, svi kunski iznosi automatski će se preračunati u eure na dospjelim kreditima te ostalim novčanim iskazima po fiksnom tečaju konverzije.

Za navedeno preračunavanje se ne obračunava naknada.

Također, uvođenje eura kao službene valute ne utječe na valjanost postojećih ugovora i pravnih instrumenata u kojima su sadržani novčani iznosi iskazani u HRK.

Preračunati iznosi zaokružit će se na dvije decimale, u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja:

  • ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena (primjerice, 100 HRK = 13,27228 EUR, zaokruženo 13,27 EUR) te
  • ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan (primjerice, 50 HRK = 6,63614 EUR, zaokruženo 6,64 EUR).

Dvojno iskazivanje novčanih iznosa

Razdoblje dvojnog iskazivanja započinje najkasnije 5.9.2022., a završava 31.12.2023.
Društvo će dvojno iskazati informacije za potrošače u odnosu na novčane iznose za dospjela stanja dugovanja nastala temeljem potrošačkih kredita u HRK kao i ostale povezane novčane iznose, a čija je vrijednost iskazana u HRK.

Sve informacije vezano uz uvođenje eura kao službene valute RH možete potražiti i na stranici www.euro.hr.

B2 kapital

© Copyright 2020 B2 Kapital d.o.o. All rights reserved.